mini warsztaty kulinarne 2015-11-07 2323

| GALERIA |




Poszerzeniu wiedzy i umiejętności kulinarnych służą organizowane już wielokrotnie przez Gminny Ośrodek Kultury w Starym Zamościu warsztaty kulinarne. W sobotę 7 listopada 2015 roku 15 osób szkoliło się pod okiem Adama Kota właściciela firmy cateringowej Culinaria z Zamościa. Tym razem pan Adam zabrał uczestników warsztatów w kulinarną podróż po kuchniach świata. Najpierw odwiedzono kuchnię francuską, skąd wywodzi się zupa cebulowa. Pochodzi ona z prostej kuchni, gdy cebula była jednym z nielicznych warzyw dostępnych w okresie zimowym. Z czasem recepturę wzbogacono o dodatek wina i bulionu.

I taka też wersja powstała na warsztatach.

Kolejnymi potrawami wykonywanymi przez kursantów były dania z kuchni włoskiej. Była więc tradycyjna lasagnia z mięsnym sosem bolognese, polenta z kukurydzą, risotto z szafranem i mięsne Ossobuco. Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych kuchni, swą popularność zawdzięcza głównie szybkości i prostocie wykonywanych potraw. Kuchnia ta wykorzystuje duże ilości warzyw, oraz ziół do ich przyprawiania.

Kolejną przystanią w kulinarnej podróży była Grecja. Kuchnia ta znana jest u nas głównie z sera Feta (gr. „plaster”). Podobnie jak w kuchni włoskiej także tutaj używa się dużej ilości warzyw, oraz oliwy z oliwek. I to właśnie z niej wywodzi się kolejne wykonywane danie: Musaka- mięso przekładane grillowanym bakłażanem i serem fetą.

Kuchnie indyjską reprezentowała potrawa pod nazwą Samosa. Jest to jak większość spożywanych w Indiach danie wegetariańskie, rodzaj pierożków z nadzieniem warzywnym, mocno przyprawionych aromatycznymi tradycyjnymi przyprawami jakimi charakteryzuje się ta kuchnia. Kulinarną podróż uczestnicy zakończyli w Meksyku. Tamtejsza kuchnia głównie opiera się na kukurydzy, roślinach strączkowych, oraz różnych odmianach papryki chili.

Podczas zajęć przygotowano klasyczne meksykańskie dania: Chili co carne, burrito, salsę, oraz guacamole (łagodny sos z awokado), który podawany jest dla złagodzenia serwowanych dań meksykańskich.

Na zakończenie warsztatów odbyła się prezentacja dań i wspólna konsumpcja.

 

Fot. i oprac. Elżbieta Czarny