mini warsztaty kulinarne 2014-02-07 08 3779

| GALERIA |


W dniach 7-8 lutego 2014 roku pod kierunkiem Pana Adama Kota, 20 pań spotkało się na drugich, cyklicznych warsztatach kulinarnych, zorganizowanych przez Gminny Ośrodek Kultury w Starym Zamościu. Warsztaty są realizowane w ramach projektu „Przez Stary Zamość- szlakiem tradycji i smaku” w ramach działania 413 Wdrażanie Lokalnych Strategii Rozwoju objętych PROW na lata 2007-2013.

Tematem przewodnim dwudniowego spotkania był kończący się właśnie karnawał i zbliżający się czas postu. Karnawał to przede wszystkim okres balów, zabaw i kuligów.

W dawnej Polsce karnawał zwany był zapustami i obfitował w dobra zabawę i mnogość potraw. Okres ten kończył się o północy z wtorku na środę, która jest Środą Popielcową.

Tak więc na tych warsztatach nie mogło zabraknąć potraw karnawałowych. Panie robiły śledzie na kilka sposobów, pstrąga pieczonego w migdałach, łososia zapiekanego w cieście francuskim i szpinakiem, polędwiczki wieprzowe zawijane w boczek w sosie z sera gorgonzola, roladę z kurczaka gotowaną na parze, pieczone śliwki zawijane w boczek a na deser Tiramisu. Oczywiście nie zabrakło ciast związanych z tłustym czwartkiem, czyli pączków, faworków i róż. Druga część kulinariów związana była z tradycjami Wielkiego Postu. Dawniej w wielu domach, szczególnie na wsi przestrzegano bardzo rygorystycznie postu, rezygnowano całkowicie z mięs, tłuszczu zwierzęcego, cukru, miodu i nabiału. Żywiono się głównie postnym żurem, ziemniakami, kapustą, chlebem i innymi skromnymi potrawami.

Na warsztatach pan Adam zaproponował paniom wykonanie postnych dań. Były to zupa ziemniaczana tzw. kartoflanka, kasza pęczak z grzybami, sałatka z brokułem i tarciuch.

Oprócz tych dań prowadzący warsztaty, pokazywał jak wykonać dekoracje z warzyw i w ciekawy sposób dekorować nimi potrawy. Dodatkowo także pan Adam podał kilka ciekawych i mało pracochłonnych przepisów na szybkie przystawki. Niespodziewanych gości możemy poczęstować pastą z wędzonej makreli z bitą śmietaną, czy też grillowanymi płatami cukinii z nadzieniem mieszanki serów z ziołami.

Zwieńczeniem warsztatów było wspólne biesiadowanie i degustacja przygotowanych potraw. W spotkaniu wzięła udział miejscowa twórczyni ludowa Pani Leokadia Kasiura z Udrycz. Temu wydarzeniu towarzyszyła wystawa jej prac, które można było obejrzeć i niektóre kupić. Można było zobaczyć wyklejanki ze słomy, pięknie wyszywane serwety i kolorowe tradycyjne pisanki wielkanocne.

 

Fot. i oprac. Elżbieta Czarny