mini warsztaty kulinarne 2013-12-14 2739

| GALERIA |

13-14 grudnia 2013 roku w GOK Stary Zamość odbyły się warsztaty kulinarne poprowadzone przez Pana Adama Kota. Wzięło w nich udział 20 pań. Tym samym Gminny Ośrodek Kultury w Starym Zamościu rozpoczął realizacje projektu „Przez Stary Zamość-szlakiem tradycji i smaku". Projekt przewiduje jeszcze trzy takie dwudniowe spotkania (luty, kwiecień i czerwiec). Założeniem jego jest kultywowanie tradycji kulinarnych i zwyczajów świątecznych, oraz popularyzację kuchni regionalnej. Podsumowaniem całości projektu będzie wydanie publikacji książkowej z przepisami wykonywanymi na warsztatach. Ponadto projekt zakłada integrację mieszkańców o różnych zainteresowaniach, oraz promocję lokalnej twórczości ludowej.
Każda z uczestniczek warsztatów otrzymała fartuszek kuchenny ufundowany przez GOK Stary Zamość.
Tematem przewodnim tych warsztatów były oczywiście z racji zbliżających się świąt, dania i zwyczaje związane z Bożym Narodzeniem i kolacją wigilijną. Oprócz gotowania, panie opowiadały o tradycjach związanych z wigilią ze swoich rodzinnych domów, od tych znanych takich jak: dodatkowe nakrycie przy stole, sianko pod obrusem, jak i też mniej znane, takie jak zostawianie resztek po kolacji wigilijnej, czy też o tradycji nie pożyczania w tym dniu.
Pierwszego dnia warsztatów panie piekły świąteczne ciasta: struclę makową, sernik z dodatkiem gotowanych ziemniaków, świąteczny keks, oraz zrobiły jedną z najstarszych wigilijnych potraw: kutię z łuskanej pszenicy, zrobiły kluski z makiem i bakaliami, oraz ugotowały kompot z suszu.
Drugi dzień poświęcony był gotowaniu potraw na wieczerzę wigilijną. Po kierunkiem pana Adama panie ugotowały barszcz czerwony z uszkami, kapustę z grochem i grzybami. Zrobiły także gołąbki z kaszą i grzybami, szubę, oraz śledzie po roztoczańsku w świątecznym oleju rzepakowym.
Warsztaty te zakończyły się uroczystą kolacją. Do stołu zasiedli wspólnie uczestniczki warsztatów, oraz zespoły śpiewacze „Udryczanki" i „Canto". Po złożonych przez Wójta Gminy Stary Zamość Waldemara Raczyńskiego i Dyrektora GOK Magdalenę Sienkiewicz-Karwacką życzeniach, wszyscy mogli degustować przygotowane potrawy.
I tak jak przy wigilijnej kolacji, było łamanie się opłatkiem i śpiewanie kolęd.
Kolejne warsztaty kulinarne odbędą się na początku lutego przyszłego roku. Poświęcone będą potrawom wielkopostnym, po zakończeniu których odbędzie się spotkanie z miejscową twórczynią ludowa Panią Leokadią Kasiura.

Fot. i oprac. Elżbieta Czarny