mini turniej 17-02-2013 9181

| GALERIA |

14 marca 2-13 roku w Gimnazjum im. J. Zamoyskiego w Starym Zamościu odbyło się uroczyste podsumowanie III edycji konkursu na wykonanie budek lęgowych, ogłoszonego przez Zespół Lubelskich Parków Krajobrazowych Oddział Terenowy w Zamościu.
Konkurs ma na celu uwrażliwienie dzieci i młodzieży na potrzeby ptaków w okresie lęgowym, a także kształtowanie aktywnej postawy wobec środowiska naturalnego i poznawanie różnych gatunków ptaków. Konkurs przeznaczony jest dla uczniów ze szkół które zlokalizowane są na terenach: Skierbieszowskiego i Szczebrzeszyńskiego Parku Krajobrazowego.  Wzięło w nim udział 30  uczniów z Gimnazjum w Starym Zamościu.  Każda z tych osób miała do wykonania budkę lęgową dla ptaków z grupy dziuplaków. Koordynatorem edycji szkolnej była Pani Halina Mazurek. Wszystkie wykonane budki lęgowe zostały przekazane do Nadleśnictwa Zwierzyniec do wykorzystania w tamtejszych lasach.
Dla wszystkich uczniów, którzy brali udział w tym konkursie zostały wręczone nagrody rzeczowe. Nagrody  ufundowali Kierownik Oddziału Terenowego Parków Krajobrazowych w Zamościu Krzysztof Kowalczuk i Wójt Gminy Stary Zamość Waldemar Raczyński.
Komisja konkursowa wyłoniła z pośród 30 prac trzy najlepsze. I tak I miejsce zajął Kamil Mędziak, II miejsce Olimpia Marcyniuk, III miejsce Klaudia Hałas.
Przyznano także dwa wyróżnienia dla: Patryka Kowalskiego i Rafała Karpowicza.
Zwieńczeniem tej uroczystości była prezentacja multimedialna przedstawiona przez Pana Leszka Wielgosa  z OTPK w Zamościu o miejscach, które warto zobaczyć na Roztoczu.

Fot. i oprac. Elżbieta Czarny

mini konkurs straz 05-03-2013 9263

| GALERIA |

Wzorem lat ubiegłych Zarząd Oddziału Powiatowego OSP RP w Zamościu i Komenda Miejska Państwowej Straży Pożarnej w Zamościu są organizatorami Ogólnopolskiego Turnieju Wiedzy Pożarniczej pt. „Młodzież zapobiega pożarom”.
Celem konkursu jest zapoznanie dzieci i młodzieży z problematyką ochrony przeciwpożarowej i zasadami bezpieczeństwa pożarowego. Przed eliminacjami powiatowymi odbyły się eliminacje gminne. I tak w gminie Stary Zamość  konkurs odbył się 5 marca 2013 roku. Wzięło w nim udział dziewięciu uczniów, sześciu ze szkół podstawowych i trzech z gimnazjum. Po rozwiązaniu testu składającego się z 20 pytań (można było zdobyć 1 punkt za każdą dobra odpowiedź) do dalszych eliminacji zakwalifikowali się : Adrian Świrszcz   (zdobył 19 pkt.)ze Szkoły Podstawowej w Wierzbie i Paulina Szymala (zdobyła 12 pkt.)z Gimnazjum w Starym Zamościu.
Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali od Wójta Gminy Stary Zamość Waldemara Raczyńskiego dyplomy oraz nagrody rzeczowe.

Fot. i oprac. Elżbieta Czarny

mini plebiscyt 08-03-2013 9322

| GALERIA |

8 marca 2013 roku w Hotelu Artis odbyła się uroczysta gala piłkarska podsumowująca wyniki XIII Plebiscytu Piłkarskiego Kroniki Tygodnia za 2012 rok. Był to plebiscyt w którym czytelnicy gazety mogli oddać głosy na swoich faworytów w czterech kategoriach : drużyna roku, trener roku, piłkarz roku i odkrycie roku. Czytelnicy docenili naszych zawodników i działaczy biorąc udział w plebiscycie. I tak w kategorii Drużyna roku GLKS OMEGA Stary Zamość znalazła się na I miejscu, tak jak i jej zawodnik Łukasz Ramian- jako Odkrycie roku. Natomiast  na II miejscu znaleźli się Trener roku, i Piłkarz roku. A zostali nimi  szkoleniowiec GLKS OMEGA  Stary Zamość Dariusz Hermin i zawodnik Łukasz Kamiński. Oprócz pucharów wszyscy nasi laureaci otrzymali listy gratulacyjne i upominki rzeczowe ufundowane i wręczone na uroczystej gali przez Wójta Gminy Stary Zamość Waldemara Raczyńskiego.

Fot. i oprac. Elżbieta Czarny

mini turniej 17-02-2013 9181

| GALERIA |

Umiejętność gotowania to jedna z najstarszych sztuk, która była rozwijana i doskonalona na przestrzeni wieków. Receptury różnych dań są przekazywane z pokolenia na pokolenie, niektóre w niezmienionej formie inne zostały wzbogacone dzięki pomysłom wymienianym po sąsiedzku.
Z czasem nie tylko najbliżsi ale i sąsiadujące narody przyswajały sobie nowe receptury i sposoby gotowania. Ciągle udoskonalane potrawy traciły swoje charakterystyczne cechy i dziś już tylko po typowych dla danego regionu produktach i przyprawach możemy poznać ich rodowód. I tak kuchnia naszego regionu ma sporo zapożyczeń od narodowości zamieszkujących dawniej te tereny jak i sąsiadujących z nami: Ukraińców, Białorusinów, Litwinów i Żydów. Często te same dania w różnych regionach funkcjonują pod różnymi nazwami np. piróg biłgorajski, golas , czy krupniak. Dlatego też potrawy regionalne warto czasami wypróbować, bo urozmaicają  naszą kuchnię i są przypomnieniem smaków dzieciństwa. Taki cel przyświecał między innymi organizatorom warsztatów kulinarnych zorganizowanych wspólnie przez Lokalną Grupę Działania „Ziemia zamojska” i „Nasze Roztocze” w ramach wdrażania wspólnych projektów pt. „Gotowanie atrakcją regionu”
Warsztaty kulinarne w Starym Zamościu odbyły się 25 lutego 2013 roku w Gminnym Ośrodku Kultury. Tak jak i w innych gminach poprowadził je Adam Kot właściciel firmy cateringowej w Zamościu. 15 pań które uczestniczyło w zajęciach pod okiem pana Adama ugotowało krupnik roztoczański na kaszy gryczanej w jednej wersji i z kaszą jęczmienną w drugiej. Była także pieczona w miodzie i winie  kaczka nadziewana jabłkami, cebularz zamojski i pierożki drożdżowe z soczewicą i kapustą. Na zakończenie warsztatów odbyła się degustacja wykonanych potraw. Atrakcją towarzyszącą był instruktaż eleganckiego nakrywania stołu i dekoracyjnego układania serwetek. Cały projekt zostanie sfinalizowany  wydaniem  publikacji książkowej w której zebrane zostaną prezentowane przepisy.
Dla zachęty podaje jeden przepis – kaczka w miodzie i winie pieczona z jabłkami.
1 kaczka (1,5 kg), 4 jabłka, 200 g suszonek śliwek, 250 ml czerwonego wytrawnego wina, 1 łyżka majeranku, 4 łyżki miodu, sól, pieprz
Śliwki opłukać i namoczyć na 30 min. 100 ml wina. Umytą kaczkę osuszyć i natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Jabłka umyć i nieobrane pokroić w ćwiartki usuwając gniazda nasienne połączyć z pokrojonymi śliwkami i nadziać kaczkę. Spiąć wykałaczkami. Kaczkę ułożyć w brytfannie piersią do dołu, zalać winem także tym w którym moczyły się śliwki oraz dodać miód. Piec w temp. 180 stopni przez 1 godz. i 15 min. Polewając od czasu do czasu tym co się wytopi z kaczki na brytfannie.

Fot. i oprac. Elżbieta Czarny

mini turniej 17-02-2013 9181

| GALERIA |

17 lutego 2013 roku w hali sportowej w Gimnazjum w Starym Zamościu po raz piąty został rozegrany Halowy Turniej Piłki Nożnej o Puchar Wójta Gminy Stary Zamość.
W rozgrywkach wzięło udział 10 drużyn z miejscowości: Chomęciska Małe, Chomęciska Duże, Majdan Sitaniecki, Krasne, Stary Zamość, Wisłowiec, Kolonia Udrycze, OSP Udrycze, i dwie drużyny z Wierzby.
Najlepszą drużyną okazała się drużyna z Chomęcisk Małych, która w meczu finałowym zremisowała z drużyną z Wierzby I, pokonując ich dopiero w rzutach karnych 2:1. Skład zwycięskiej drużyny: Michał Janda, Szymon Pecyna, Mateusz Maziarczyk, Dawid Marcyniuk, Piotr Kukiełka, Mateusz Mazur, Sebastian Dużyński i Damian Kłoczek, Daniel Maziarczyk.
I tak na miejscu drugim znalazła się drużyna z Wierzby I, a na trzecim uplasowała się drużyna z Chomęcisk Dużych.
Z ośmioma bramkami na koncie Królem strzelców został Szymon Pecyna z Chomęcisk Małych. Najlepszym zawodnikiem turnieju został Konrad Mędziak z Wierzby. Statuetkę  najlepszego bramkarza otrzymał Michał Janda z Chomęcisk Małych.
Wszystkie mecze sędziował Andrzej Swacha.
Zwycięzcy z rąk Wójta Gminy Stary Zamość Waldemara Raczyńskiego otrzymali dyplomy, puchary, medale i piłki.

Fot. i oprac. Elżbieta Czarny