mini fit 1050 16 04 2016 4701 | GALERIA | W sobotę 16 kwietnia 2016 roku Gminny Ośrodek Kultury w Starym Zamościu zorganizował wiosenne warsztaty pt. „Fit sobota z GOKiem”. Najpierw panie w nich uczestniczące wzięły udział w godzinnych warsztatach zumby. Zajęcia poprowadziła i zasady bezpiecznego ćwiczenia przybliżyła instruktor zumby Kinga Organista. Są to ćwiczenia bardzo żywiołowe, ruchy wykonuje się całym ciałem, najczęściej do muzyki latynoskiej. Można je wykonywać w każdym wieku, bowiem ruchy dostosowuje się do swoich możliwości fizycznych.

Po rozgrzewającej zumbie panie udały się do kuchni na kolejny punkt sobotniego programu- warsztaty kulinarne. Tradycyjnie poprowadził je właściciel firmy cateringowej Culinaria Adam Kot. Tym razem w programie warsztatów znalazły się dania wiosenne, lekkie i dietetyczne.

Pan Adam zachęcił panie do korzystania w kuchni z różnego rodzaju kasz, nie tylko tych najbardziej znanych jak gryczana czy jęczmienna, ale zaproponował takie jak: jaglana, kuskus, bulgur czy też z amarantusa. Kasze te znalazły się jako dodatki do dań wykonywanych na warsztatach. A były to między innymi: zupa marchewkowa, zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów, grillowany łosoś w sosie tajskim, pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym, kotleciki z jajka i kaszy jaglanej i filet z indyka ze szpinakiem.

Na zakończenie oczywiście odbyła się uroczysta konsumpcja przygotowanych dań z udziałem zaproszonych gości przedstawicieli klas V Szkoły Podstawowej w Wierzbie z opiekunami, którzy mają w programie z zajęć technicznych lekcje o zdrowym żywieniu.

Fot. i oprac. Elżbieta Czarny