mini turniej 17-02-2013 9181

| GALERIA |

Umiejętność gotowania to jedna z najstarszych sztuk, która była rozwijana i doskonalona na przestrzeni wieków. Receptury różnych dań są przekazywane z pokolenia na pokolenie, niektóre w niezmienionej formie inne zostały wzbogacone dzięki pomysłom wymienianym po sąsiedzku.
Z czasem nie tylko najbliżsi ale i sąsiadujące narody przyswajały sobie nowe receptury i sposoby gotowania. Ciągle udoskonalane potrawy traciły swoje charakterystyczne cechy i dziś już tylko po typowych dla danego regionu produktach i przyprawach możemy poznać ich rodowód. I tak kuchnia naszego regionu ma sporo zapożyczeń od narodowości zamieszkujących dawniej te tereny jak i sąsiadujących z nami: Ukraińców, Białorusinów, Litwinów i Żydów. Często te same dania w różnych regionach funkcjonują pod różnymi nazwami np. piróg biłgorajski, golas , czy krupniak. Dlatego też potrawy regionalne warto czasami wypróbować, bo urozmaicają  naszą kuchnię i są przypomnieniem smaków dzieciństwa. Taki cel przyświecał między innymi organizatorom warsztatów kulinarnych zorganizowanych wspólnie przez Lokalną Grupę Działania „Ziemia zamojska” i „Nasze Roztocze” w ramach wdrażania wspólnych projektów pt. „Gotowanie atrakcją regionu”
Warsztaty kulinarne w Starym Zamościu odbyły się 25 lutego 2013 roku w Gminnym Ośrodku Kultury. Tak jak i w innych gminach poprowadził je Adam Kot właściciel firmy cateringowej w Zamościu. 15 pań które uczestniczyło w zajęciach pod okiem pana Adama ugotowało krupnik roztoczański na kaszy gryczanej w jednej wersji i z kaszą jęczmienną w drugiej. Była także pieczona w miodzie i winie  kaczka nadziewana jabłkami, cebularz zamojski i pierożki drożdżowe z soczewicą i kapustą. Na zakończenie warsztatów odbyła się degustacja wykonanych potraw. Atrakcją towarzyszącą był instruktaż eleganckiego nakrywania stołu i dekoracyjnego układania serwetek. Cały projekt zostanie sfinalizowany  wydaniem  publikacji książkowej w której zebrane zostaną prezentowane przepisy.
Dla zachęty podaje jeden przepis – kaczka w miodzie i winie pieczona z jabłkami.
1 kaczka (1,5 kg), 4 jabłka, 200 g suszonek śliwek, 250 ml czerwonego wytrawnego wina, 1 łyżka majeranku, 4 łyżki miodu, sól, pieprz
Śliwki opłukać i namoczyć na 30 min. 100 ml wina. Umytą kaczkę osuszyć i natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Jabłka umyć i nieobrane pokroić w ćwiartki usuwając gniazda nasienne połączyć z pokrojonymi śliwkami i nadziać kaczkę. Spiąć wykałaczkami. Kaczkę ułożyć w brytfannie piersią do dołu, zalać winem także tym w którym moczyły się śliwki oraz dodać miód. Piec w temp. 180 stopni przez 1 godz. i 15 min. Polewając od czasu do czasu tym co się wytopi z kaczki na brytfannie.

Fot. i oprac. Elżbieta Czarny