Drukuj

| GALERIA | Jest to projekt realizowany w klasach I-V Szkoły Podstawowej w Wierzbie. Zakłada on podniesienie świadomości w zakresie zdrowego żywienia, poznanie zasad zdrowego żywienia, oraz wyrabianie nawyków zdrowego odżywiania.

Jego celem jest także motywacja i integracja środowisk lokalnych i spotkań pokoleniowych.

21 marca 2023 roku w sali widowiskowej Gminnego Ośrodka Kultury w Starym Zamościu odbyło się jego podsumowanie. Oprócz dzieci wzięły w nim udział panie z kół gospodyń wiejskich: Starego Zamościa, Wierzby, „Swojaki” z Tarzymiech, Chomęcisk Dużych, sołectwo Ruskie Piaski, orza stowarzyszeń: „Ludzie z Pasją” z Wisłowca, Stowarzyszenie Ludzi Aktywnych Activum i Starozamojskie Stowarzyszenie Inicjatyw Lokalnych.

Projekt był realizowany poprzez działania zawarte w pięciu kręgach tematycznych: „Rymujemy, zapisujemy i recytujemy”. W ramach tego działania każda klasa losowała dla siebie jakiś owoc lub warzywo na którego temat miała zaprojektować i wykonać plakat, oraz wymyśleć rymowankę lub wierszyk. Każda klasa w tym dniu ubrała kolory odpowiadające wylosowanym owocom i warzywom. Klasa I a to były jagódki przebrane na granatowo- zielono, I b – były to fioletowe śliwki, II a to białe pietruszki, II b zielone ogórki, III a różowe winogrona, III b to żółte cytryny. Na pomarańczowo wystąpiła klasa IV a jako marchewki. Niebiesko zaprezentowała się klasa IV b jako aronie. W czerwonym kolorze wystąpiła klasa

V a jako pomidory i na brązowo zaprezentowała się klasa V b jako orzechy .

Drugie działanie to „Hodowla nowalijek”, tutaj dzieci miały za zadanie wyhodować szczypiorki, które następnie były wykorzystane do wykonywanych potraw.

„Zdrowo i kolorowo” i „Odkrywamy talenty kulinarne” tutaj dzieci wspólnie z paniami z kół i stowarzyszeń przygotowywały ze zdrowych produktów potrawy. Były robione między innymi: pasty z twarożku, z jajek, z awokado, sałatki owocowe i koreczki owocowe, sałatka z marchwi i pora, naleśniki z powidłami i owocami, gofry z owocami, ciasteczka owsiane, deserki z płatków, musu owocowego i owoców.

Ostatnim działaniem projektu było „Poznajemy nowe smaki”, czyli wszyscy mogli spróbować i posmakować przygotowanych potraw.

Produkty zasponsorowali: OSM w Krasnymstawie, Firma „Delta” w Końskowoli i Gminna Biblioteka Publiczna w Starym Zamościu.

Fot. i oprac. Elżbieta Czarny