Drukuj

konkurs najsma paczek 12 02 2023 7461 | GALERIA | W czwartek 16 lutego 2023 roku Gminny Ośrodek Kultury w Starym Zamościu zorganizował konkurs kulinarny pt. „Najsmaczniejszy pączek 2023”. Celem konkursu jest nawiązanie do tradycji „Tłustego czwartku”, integracja społeczna mieszkańców i wymiana doświadczeń między kołami gospodyń wiejskich.

Uczestnicy, którzy wzięli udział w konkursie poza przygotowaniem pączków mieli także udekorować swoje stanowisko konkursowe. Komisja konkursowa w swojej ocenie brała pod uwagę: smak pączków, kształt, kolor i ogólny wygląd estetyczny. Zgłosiło się osiem kół: KGW Chomęciska Duże, KGW w Szopinku, KGW Stary Zamość, KGW Krasne, KGW Wierzba, KGW „Swojaki” z Tarzymiech, sołectwo Ruskie Piaski i Stowarzyszenie Ludzi Aktywnych Activum .

Komisja w składzie: Marzena Mazur, Dominika Witkowska, Magdalena Sienkiewicz-Karwacka i Szczepan Ziemiński przyznała:

I miejsce za pączki tradycyjne z nadzieniem z rajskich jabłuszek Stowarzyszeniu Ludzi Aktywnych Activum

II miejsce KGW Chomęciska Duże za pączek tradycyjny z różą

III miejsce KGW z Szopinka za także za pączek z nadzieniem różanym

Wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy i nagrody rzeczowe ufundowane przez Bank Spółdzielczy w Izbicy, zaś wydawnictwa książkowe przekazała Lokalna Grupa Działania Ziemia Zamojska.

Po zmaganiach konkursowych jego uczestniczki wzięły udział w warsztatach kulinarnych , które przeprowadził szef kuchni w restauracji Artis- Marcin Sikora. W nawiązaniu to tematu konkursu zaprezentował pączki, ale w innej odsłonie. Były to wytrawne pączki sycylijskie, pączki brazylijskie z dodatkiem batatów i lekkie pączki hiszpańskie – churrosy.

Przepis na pączki sycylijskie:

1 kg mąki

6 jajek

300-400 ml ciepłego mleka

150 g masła rozpuścić

10 dag drożdży (rozpuścić w mleku)

40 g soli

Do mąki i jajek pokroić 100 g suszonych pomidorów, 200 g pistacji, 100 g parmezanu lub mozzarelli. Wyrobić ciasto i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Uformować dowolnej wielkości kulki i zostawić je do wyrośnięcia. Smażyć w głębokim tłuszczu lub piec w piekarniku.

Pączki brazylijskie

1 kg mąki

400 g piure z batatów (bataty upiec w całości lub uparować, obrać i zemleć)

10 dag drożdży

6 jajek

150 g masła

cukier

300-400 ml ciepłego mleka

Z podanych składników wyrobić ciasto jak w poprzednim przepisie.

Churrosy- hiszpańskie pączki

250 ml wody

1 szkl. mąki

6 jajek

150 g masła

1 łyżeczki cukru z wanilią do posypania

Wodę zagotować z dodatkiem masła, wsypać mąkę. Po ostudzenie wybijać po jednym jajka i wyrobić ciasto ( tak jak na ptysie). Za pomocą szprycy wyciskać ciasto bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz i smażyć.

Fot. i oprac. Elżbieta Czarny