Drukuj

warsztaty kulinarne 2022 04 09 3397 | GALERIA | W sobotę 9 kwietnia 2022 roku w Gminnym Ośrodku Kultury w Starym Zamościu odbyły się warsztaty kulinarne, które poprowadził Marcin Sikora-szef kuchni w restauracji Artis.

Pan Marcin już po raz drugi gościł na warsztatach w Starym Zamościu. Tym razem zaproponował uczestniczkom dania wielkanocne, ale w nowej odsłonie. I tak zamiast żurku zaproponował białą zupę chrzanową, zamiast jajek faszerowanych, były kotlety jajeczne z białą kiełbasą, zamiast kulebiaka ślimaki na cieście francuskim. Tym razem do wspólnego gotowania pan Marcin zaprosił panie. Wspólnie lepiły one pierożki z ciasta z dodatkiem majeranku, oraz farszem z mięsa kaczki i borowików. Oczywiście wszystkich potraw można było spróbować.

Zupa krem z białych warzyw z chrzanem

składniki

   pietruszka 1 kg pokrojona w kostkę

   seler korzeń 1 kg pokrojony w kostkę

   wywar z warzyw ( najlepiej wykorzystać obierki z selera, pietruszki itp.) 2 l

   śmietanka 18% do 700 ml

   czosnek posiekany 4 ząbki

   cebula pokrojona 200 g

   miód 2 łyżki

   sól pieprz do smaku

   czosnek niedźwiedzi do smaku

   sos sojowy do smaku

   chrzan tarty 3 łyżki

Sposób wykonania

   w garnku rozgrzać miód

   na miodzie skarmelizować cebulę czosnek i pokrojone warzywa

   skarmelizowane warzywa zalać wywarem i gotować o miękkości

   gdy warzywa będą miękkie zmiksować blenderem dodać śmietankę , chrzan i doprawić do smaku sosem sojowym, czosnkiem niedźwiedzim , solą i pieprzem.

Fot. i oprac. Elżbieta Czarny