| GALERIA | W sobotę 9 kwietnia 2022 roku w Gminnym Ośrodku Kultury w Starym Zamościu odbyły się warsztaty kulinarne, które poprowadził Marcin Sikora-szef kuchni w restauracji Artis.
Pan Marcin już po raz drugi gościł na warsztatach w Starym Zamościu. Tym razem zaproponował uczestniczkom dania wielkanocne, ale w nowej odsłonie. I tak zamiast żurku zaproponował białą zupę chrzanową, zamiast jajek faszerowanych, były kotlety jajeczne z białą kiełbasą, zamiast kulebiaka ślimaki na cieście francuskim. Tym razem do wspólnego gotowania pan Marcin zaprosił panie. Wspólnie lepiły one pierożki z ciasta z dodatkiem majeranku, oraz farszem z mięsa kaczki i borowików. Oczywiście wszystkich potraw można było spróbować.
Zupa krem z białych warzyw z chrzanem
składniki
– pietruszka 1 kg pokrojona w kostkę
– seler korzeń 1 kg pokrojony w kostkę
– wywar z warzyw ( najlepiej wykorzystać obierki z selera, pietruszki itp.) 2 l
– śmietanka 18% do 700 ml
– czosnek posiekany 4 ząbki
– cebula pokrojona 200 g
– miód 2 łyżki
– sól pieprz do smaku
– czosnek niedźwiedzi do smaku
– sos sojowy do smaku
– chrzan tarty 3 łyżki
Sposób wykonania
– w garnku rozgrzać miód
– na miodzie skarmelizować cebulę czosnek i pokrojone warzywa
– skarmelizowane warzywa zalać wywarem i gotować o miękkości
– gdy warzywa będą miękkie zmiksować blenderem dodać śmietankę , chrzan i doprawić do smaku sosem sojowym, czosnkiem niedźwiedzim , solą i pieprzem.
Fot. i oprac. Elżbieta Czarny